Aby kuchnia loftowa nie tylko ładnie wyglądała, ale była także praktyczna, trzeba zacząć od zastanowienia się, w jaki sposób będziemy z kuchni korzystać. Potem należy dobrze rozplanować zabudowę, zwracając uwagę na łatwy dostęp do potrzebnych produktów i przedmiotów kuchennych, z których najczęściej będziemy korzystać przygotowując posiłki.
Aby wykonywanie codziennych czynności było proste i przyjemne, rozmieszczenie sprzętu AGD nie może być dziełem przypadku. Brak ergonomii w kuchni zemści się bardzo szybko na kręgosłupie i niepotrzebnie wydłuży czas niezbędny do przygotowania śniadania czy obiadu.
Pamiętajmy też o przedmiotach, których nie używamy codziennie, a jednak stanowią istotne elementy, bez których nie da się sporządzić niektórych potraw.
Te najczęściej umieszczone są w wyższych partiach szafek, do których dobrze jest mieć swobodny dostęp, gdy staną się niezbędne.
Choćby najdokładniej rozplanowana przestrzeń zawiera trudno dostępne narożniki i głębokie zakamarki, w których warto zamontować systemy wysuwne. Dzięki nim pozbawimy się wątpliwej przyjemności nurkowania w czeluściach szafek w poszukiwaniu potrzebnego naczynia.
Dzięki wysuwanym koszom i szafkom, wszystko można mieć w zasięgu wzroku na jedno skinienie palca.
Dodatkowo wysuwane systemy znacznie upraszczają czyszczenie wnętrza szafek, gdy przyjdzie czas porządkowania.
Szuflady różnej wielkości ułatwiają segregowanie, przechowywanie i przegląd ukrytych w nich utensyliów kuchennych i produktów spożywczych.
Warto skorzystać z możliwości ułatwienia sobie codzienności :)